Längre ned på sidan finner du min byggbeskrivning, dvs bild & text som beskriver hur vi gjorde när vi skulle bygga farstukvist sommaren 2007.
Bygga farstukvist – från skiss till färdigt bygge
På den nordöstra sidan av vårt hus har vi vår ordinarie ingång. Husets egentliga framsida vetter mot sydväst. Framsidan är försedd med en farstukvist, som i princip inte används. Ända sedan vi flyttade hit har vi saknat en farstukvist vid vår ordinarie ingång – inte minst beroende på, att man vid regn & snö inte kunnat stå där torrskodd med möjlighet att exempelvis ställa ned papperskassar utan risk för att botten skulle gå ur. Dessutom hade det ju varit härligt att kunna lämna hunden på farstukvisten medan man tar av grabben de leriga kläderna.
Tidigare hade vi en stentrapp gjord av murade gatstenar, modell stora. Den har fyllt sin funktion som trapp men har alltså inte erbjudit något väderskydd. Till saken hör, att höjden mellan tröskelplåt och mark är ca. 23 cm, vilket innebar att det inte gick att utnyttja bärlinor under golvreglarna (om man inte valde riktigt klena reglar). I likhet med altanbygget, byggdes först en ram av golvreglar, som pallades upp i våg för att därefter ”undergjutas”.
Vi har inte byggt in farstun och inte heller förberett för inbyggnad (trots bekantas rekommendation om detta) då vi primärt vill ha en väderskyddad yta som vi inte behöver tänka så mycket på när det gäller smuts och städning. Vill man dock ha en inbyggd farstu med möjlighet till uppvärmning etc. så är det ”bara” att först gräva ut, isolera och gjuta ett betongfundament. Sedan kan man kolla på våra bilder och komplettera med reglar och väggisolering etc.
Notera att staketet ännu inte tillverkats eller monterats. Inte heller har snickarglädje till de övre stolphörnen monterats. Det lär bli ett vårprojekt 2008.
Den inledande skissen gjordes med en taklutning på 27°. Verkligheten styrdes senare mot en 30°-gradig taklutning för att få en symmetri med det övriga huset. Råsponten sticker ut 40 cm utanför hammarbandet. Takfotens utstick utanför hammarbandet är 33 cm.
Väsentliga dimensioner/material till farstukvisten
Golvregel – Regel, impregnerat NTR – A – 45 x 95
Trallvirke – Impregnerat NTR – AB – 28 x 120
Stolpe – Impregnerat NTR – AB – 45 x 95 som limmats ihop till 90 x 95
Gjutbetong – Grovbetong – 25 kg säck
Formrör (för plint) – Ø 200
Vinkeljärn – 90 x 90
Balksko – 45 x 95
Stolpsko – 70 x 70
Trallskruv – HECO rostfria självborrande – 4,2 x 55
Ankarskruv – HECO förzinkad – 4,5 x 40
Virke för inklädnad av stolparna, gavelspets etc – Råplan 22 mm i olika bredder
Skiss gjord i SketchUp för att få en uppfattning om hur den tänkta farstukvisten skulle kunna se ut. Provade olika format och inte minst olika typer av tak (valmat med plåt/tegel, sadeltak etc.)
Ritningen i SketchUp kan vridas hela varvet runt så att du får en riktig 3D-känsla. Det är bara att exportera respektive vy till en 2D-bild. Här en vy uppifrån höger.
Vy snett uppifrån. Den fasta bänken till vänster kommer sannolikt att flyttas till väggen, jämte dörren.
Ingång med murad stentrapp (stora gatsten) och mall för takstol (lutning 27°). Senare bestämdes 30° och en höjning av takstolens placering. Tanken är att taket skall passera över hängrännan till vänster och hörnet till höger.
Rakt framifrån.
Helheten.
Stentrappen med dörrstopp.
Stentrappen borta.
Bara 23 cm från mark till tröskelplåt.
Regelram utlagd och uppallad. Virke: 45×95 mm impregnerat. Planerat cc-mått mellan golvreglar: 30 cm. Tanken är alltså att gjuta plintarna med stolpskorna fastskruvade i den understödda regelramen. Med ramen i våg behöver jag inte justera i efterhand.
Plinthål grävt (60 cm djupt), formrör nedsänkt. Stolpsko monteras härnäst.
Balksko fäst med HECO´s ankarskruv. En riktig fullträff! Undviker att slå isär min konstruktion som ofta blir fallet med hamrad ankarspik vid liknande arbeten.
Plintar med stolpskor gjutna, ramen avplockad, marken utjämnad, geoduk utlagd, på med lite grus och sedan tillbaka med regelramen. Precis som vid altanbygget.
Från sidan. DeWalt´s grymma skruvdragare. Tack för lånet Ken!
Golvreglar monterade med cc 30 cm och därefter kottlade. En bekant menade att man skalll placera ”kottlingarna” mot varandra och inte växelvis som jag gjort. Stabilt blev det i alla fall 😉 Gödslade med reglar pga frånvaron av plintar närmast väggen. Fäste upp den inre regeln med spikband.
Närbild.
Trallen – 28×120 mm – fastskruvad med HECO´s rostfria, självborrande skruv. Funkade mycket bra! Rambrädan får vänta tills stolparna monterats.
Till stolpar användes regel 45×95, som limmades ihop med PU-lim (polyuretan), vars härdning främjas av fukt. Limmet smetades ut jämnt. Skruvade med trallskruv och spikade samman med genomgående spik för att expansionen inte skulle trycka isär delarna. Sitter som berget.
Långa stolpar placeras i lod och fästes med stödbrädor. Klämde fast långt vattenpass med snabbtving på stolparna. Kapade inte till stolparna innan (man vet ju aldrig). Pga lathet grovkapade jag inte heller stolparna först – idag skulle jag gjort det.
Stolparna kapade i rätt höjd varvid hammarbandet limmades på med PU-lim och spikades fast. Hammarbandets underkant ligger i nivå med övre dörrfodrets överkant. De Walten hänger med 😉 Lampan på väggen kommer att flyttas till gavelspetsen på farstukvisten. Ersätts med en plafond senare.
Vid mittstolpen jackades hammarbandet ur en bit.
I hörnena monterades hammarbandet halvt-i-halvt.
Takstolarna monterades ihop på altanen. Använde Plywood i skarvarna. Limmade med trälim och skruvade samman med ankarskruv på båda sidor. Virke: regel 45×120 mm.
Första takstolen på plats – taklutning 30°. Använde fastklämt vattenpass för lodningen. Innersta ”takstolen” utgörs av två väggmonterade reglar. Likaså utgörs de innersta stolparna av väggmonterade reglar (här bara klossar).
Andra takstolen på plats. Oopps, det blir visst lite skräpigt runt omkring . . .
Underarmen placerades/monterades i efterhand. Takstolen fästes mot hammarbandet med vinkeljärn, som i likhet med spikplåten fästes med ankarskruv från HECO. Taktassarna sågade – minskade senare yttermåttet till 70 mm för att få ett smidigare utseende. Tassen sticker ut 33 cm i underkant, räknat från hammarbandet.
Börjat lägga på råspont. Valde den tunnare varianten- 17×95 mm. Nedersta sponten med 22 mm utstick utanför tassen för att ligga över den kommande takfots- brädan. Idag skulle jag sågat/hyvlat bort noten (inåtgående spåret i brädan) för att få en homogen, slät yta ovanför takfotsbrädan.
Efter att råsponten lagts upp till nock, var det dags för takpappen. Jag valde tjärpapp med förklistrad nederkant. Notera ”tegelkilen” i bildens högerkant. Tegelkilen bygger ca. 20 mm extra i höjd jämfört med ströläkt + bärläkt. Utan denna höjdskillnad skulle nedersta pannan få fel lutning (den nedersta pannan vilar inte på en panna). Allt hämtat från Benders förträffliga montageanvisning.
Takfot framifrån. Regel (45 x 70 mm) monterad (limmad och skruvad 😉 under råspontens ytterkant för att senare kunna fästa vindskivorna. Råsponten sticker ut 40 cm räknat från hammarbandet.
Tjärpappen dragen mot väggen. Fästes med pappnubb under varje överlappande remsa. Monterar senare trekantslist i ytterkant.
Här har trekantslisten monterats och takpappen dragits över denna för att hamna bakom den nedre/undre vindskivan. Som synes har också takfotsbräda, hängränna och stuprör monterats. Rännorna från Lindab är grymt enkla att montera – det är bara att läsa anvisningarna. Valde krokar med varierbar vinkel. Rännor (med litet fall utåt) monteras innan takteglet läggs.
Ströläkt 22×36 mm, bärläkt 22×45 mm. Den nedre och övre bärläkten fästs först varvid de mellanliggande bärläkternas avstånd beräknas utifrån aktuell takpanna. Viktigt: den övre takpannan måste ges tillräckligt utrymme mellan övre bärläkt och nockbrädan. Återigen hämtat från Benders montageanvisning.
Ströläkt 22×36 mm, bärläkt 22×45 mm. Den nedre och övre bärläkten fästs först varvid de mellanliggande bärläkternas avstånd beräknas utifrån aktuell takpanna. Viktigt: den övre takpannan måste ges tillräckligt utrymme mellan övre bärläkt och nockbrädan. Återigen hämtat från Benders montageanvisning.
De två nedre raderna utlagda och därefter fyllde jag på med de innersta raderna upp till nock. Notera nockbrädan på toppen. Överplåten mot väggen provisoriskt monterad.
Den del av taket som hänger ut i höger bakkant. Avser att täcka detta avsnitt med vindskiva och vindskiveplåt. Den spikade läkten var en hjälp för att passa till rännans längd.
Den vänstra hängrännan anslöt jag mot den större stuprännan, som kommer från husets tak, genom att kapa stupröret och montera ett grenrör. Smidig Lindab- lösning.
Nocktätningsband från Benders – en riktig höjdare! Förklistrat och bara att rulla ut och trycka fast på de övre pannorna. Notera ventilationen.
Nocktätningsbandet rakt nerifrån. Här ser man tydligt de små ventilationshålen med ”överhäng” för att förhindra att vatten tränger in vid nocken.
De yttersta takpannorna kapades på längden med kapmaskin (stenskiva) för att få till en lämplig fördelning av resten av takpannorna. Kapade nästan helt igenom och knackade sedan försiktigt av ”spillet”. Takpannorna kommer nästan att ligga dikt an mot den övre av de två vindskivorna.
Takpannor och nockpannor utlagda. Panelen för gavelspetsen målas innan den sätts upp.
Takpannorna i bakkant fick också kapas till.
Vindskivor med lite snickarglädje tillsågade och grundoljade. Nu väntar den något tålamodskrävande och därför lite tråkiga målningen. Vill ju att det skall bli klart 😉 Allt virke kommer att grundas och målas innan det sätts upp för att undvika klet av det röda på det vita och tvärtom . . .
De tryckta stolparna har klätts med 22 mm virke, som grundoljats och målats två gånger (använde Cuprinols fasadfärg – mycket resistent mot algpåväxt). En hel del virke fick klyvas på längden för att passa. I nederkant slutar täckbrädorna ca. 30 mm ovanför golvtrallen.
Vindskivor, gavelspetsvirke och stolptäckning målat och fastsatt. Vindskive- och överplåt monterad. Skruvades med rostfri, vitmålad plåtskruv som alternativ till plåtspik med gummipackning. Skruvhuvudet är koniskt i underkant – bra tätning.
Annan vinkel. Stallykta från Konstsmide (modell Vega) monterad. Väntar på väggplafond för belysning över/jämte dörren. Här blir det Konstsmides modell Virgo i svart.
Från sidan. En plåtslagare hade kanske fixat överlappet mellan överplåt och vindskiveplåt på ett annat sätt. Har dock falsat och vikt över i skarvningen. Trädgårdsmöbler tillfälligt placerade. Avser att fixa en väggfast bänk på väggen jämte dörren. Med ett litet bord och två mindre stolar blir det nog riktigt bra.
Tadaaa – klart! Nädå, inte riktigt. Staketet skall sannolikt snickras till under vintern och monteras till våren. Hustrun vill ha småkryss i överkant och annat pyssel. Jag menar att detta kräver perfekt passning – inte minst beroende på att det enligt hustrun ”inte får vara impregnerat” och dessutom skall vitmålas. Då får det ta tid . . .
Bild tagen från grusgångens början. Ser riktigt näpet ut 😉
Som Amazon-associate tjänar jag pengar på kvalificerade köp på amazon.se