På byggahus.se har flera hört av sig angående hur vi gjorde vårt altanstaket. Infogar här en beskrivning av hur jag gick tillväga.
Dimensioner:
Stolpe – 95 x95
Fräst överliggare – 45 x 95
Ram & kryss – 45 x 70
Stolparna har tagits ur för att kunna tryckas ned/på golvregeln och där fästas med vagnsbult. Vid altanens kortsida, med dubbla reglar i ytterkant, har jag tagit ur stolpen på två sidor för att kunna kila in den mellan reglarna (just hörnstolpen blev lite spännande att ta ur). Under golvtrallen har jag dragit ned stolpen en bra bit under golvregeln för att kunna fästa ”bärreglar” för spaljen.
Snickrade först ramarna (drog ihop det hela med trallskruv), placerade kryssdelarna mot ramen och ritade av för urtagen halvt-i-halvt. Dessa fräste jag ur med gersågen, låst till halva tjockleken. Många rekommenderar handsågning och sedan hammare och stämjärn (idag skulle jag också valt stämjärn pga möjligheten att fintrimma urtaget för bästa passform). När krysset var klart placerade jag det i ramen och skruvade fast från ramens yttersida. På det här sättet syns ingen av de skruvar jag använt för att skruva ihop ram & kryss.
Notera att kryssen längst ut i hörnena ser skeva/asymmetriska ut pga att ramen ju inte är kvadratisk.
När staketet sedan skulle monteras startade jag i hörnet av altanen och fyllde på med ramar och stolpar. Ramarna drogs fast i stolparna med trallskruv – två uppe, två nere. Gillar skruv pga möjligheten att skruva isär hela konstruktionen vid ev. behov. Överliggaren skruvades fast med två skruv i varje ände, snett uppåt in i stolpen.
Glöm inte att räkna med stolparnas dimension när du dimensionerar staketet! Detta missade jag (fattar inte hur?!) och blev därför stående med en ram, som inte riktigt fick plats mellan fasaden och näst sista ramen. Kapade helt enkelt av krysset och fick en ”trevlig, estetisk detalj”.
Här kan du läsa om hur jag byggde altantrappan.