Hallååå!? Någon där? Det var ju ett tag sedan . . . joråsåatte . . .
I’m alive and kicking även om bloggen antyder något annat. Helt stilla på projektfronten har det dock inte varit. Lite snickrande här, en del skruvande där å så mitt eget glöggprojekt då. Tänkte så här på årets sista dag berätta om dörrflytten, min andra vinst på Byggla och den fantastiska glöggen jag satte i början av november.
Som jag berättat tidigare, har rummen i vårt hus bytt skepnad och funktion ett antal gånger sedan vi flyttade hit 2002. Inte minst gäller detta Anns och mitt sovrum, som liksom rört på sig ett antal gånger. Om jag inte minns fel så har vi haft vårt sovrum i fyra olika rum i huset – den nuvarande matsalen, Elliots nuvarande sovrum, Olivers nuvarande sovrum och just nu Olivers förra sovrum. Vi har nyligen bytt rum med Oliver så att han skall få ett större rum med väl tilltaget utrymme för nallar, böcker, LEGO, bilar och andra leksaker.
För att kunna placera sängen i vårt nuvarande sovrum utan att den skulle blockera dörren till vinden, var jag tvungen att flytta dörren från en vägg till en annan. Det var bara till att plugga i tigersågen (lånad från Basse, tack!) och ge sig i kast med väggen. Bakom det yttersta lagret av byggskiva stötte jag på en 6 cm tjock plankvägg! Plankorna som suttit där några decennier (kanske sedan 1863 då huset byggdes?) var ordentligt torra och dessutom stenhårda. Efter att hålet tagits upp, skruvade jag ihop en dörrpost av kraftiga reglar, som med viss svårighet kunde skruvas fast i de hårda planken.
Den gamla dörrposten sattes igen med OSB-skiva och utanpåliggande gips. Här hemma föredrar vi att måla väggarna istället för att tapetsera men nu var vi nästan tvungna att tapetsera för att täcka över den gamla dörröppningen. Hittills har rummet varit klätt med en strukturtapet, som vi inte har tillgång till idag. Vi ställdes då inför valet att antingen ta bort tapeten i hela rummet och måla, ta bort tapeten på väggen med den tidigare dörren och måla, bredspackla väggen och sedan måla eller bredspackla och sedan tapetsera. Vi valde det sistnämnda . . . dock med en för mig ny finess – ”Spackel på rulle” eller Easy Cover som produkten heter. Det är en tjock ”tapet” som limmas upp på väggen kant i kant och som genom sin tjocklek och svällning täcker över rätt så påtagliga ojämnheter. Ovanpå denna yta limmar man sedan sin tapet (eller målar). Jag kan varmt rekommendera Easy Cover!
Väggen där dörren satt tidigare. Den enda innervägg i
vårt hus som inte är vit. Till råga på allt är den dessutom tapetserad 😉
För några månader sedan vann jag en tävling på byggla.se där man skulle presentera sitt altanprojekt i text och bild så att besökare kan inspireras och ta med sig tips & trix inför sitt eget altanbygge. Nyligen avslutades ännu en tävling på byggla.se där det denna gång handlade om att presentera ett golvprojekt. Ni som har följt bloggen, minns kanske att jag för nå’t år sedan bröt upp det gamla golvet i vårt dåvarande sovrum för att dels få hela golvet i våg , dels lägga nytt trägolv och sedan måla det vitt.
Sovrummet som det såg ut för ett par månader sedan.
Numer sover lille Oliver här och mamma och pappa har
flyttat till Olivers gamla rum enligt ovan (Foto: Carina Olander)
Till min oförställda glädje vann jag även denna tävling och jag blev både glad och stolt över juryns motivering. Om du inte sett mitt tidigare blogginlägg kring golvprojektet, så får du istället hela jobbet från början till slut precis här: Lägga trägolv – beskrivning.
I många år har jag kring jul läst i Göteborgs-Posten om deras glöggrecept. Bekanta har i omgångar berättat om den fantastiska glöggen, som dessutom blir bättre ett eller ett par år efter tappning. Någon gång i november var det en bekant som nämnde, att hon precis satt GP’s Dunderglögg och då tänkte jag att nu får det vara dags att själv prova denna omtalade dryck. Jag fick receptet av min bekant (tack Martina!) och skred till verket.
Nu några veckor senare kan jag konstatera, att glöggen sannolikt är den bästa jag smakat med en djup och rik smak! Inom parentes sagt var det en flaska GP’s Dunderglögg som svärmor tog med sig till oss i present julaftonen 2009. Just denna julafton hade vi, med Ann i spetsen, preparerat julmat och annat i så god tid, att vi någon timma innan gästerna skulle ankomma, kunde sätta oss ned och bara njuta av stunden. Jag sa’ då till Ann att detta är nog den mest behagliga start på ett julaftonsfirande jag upplevt och jag satt där utan en svettdroppe i pannan.
När svärmor klev in genom dörren ville hon omgående överräcka flaskan med glögg men hur det nu var, så lyckades hon kort och gott tappa flaskan på vårt klinkergolv. Jag överlåter åt dig att räkna ut hur kombinationen glasflaska, en liter glögg med mycket socker i samt klinkergolv slutade. Sammanfattningsvis var min panna inte helt torr efter allt svabbande av 1 liter sötslisk i hallen julaftonen 2009. Till råga på allt fick jag inte ens smaka GP’s glögg förrän ungefär ett år senare, när jag själv tillverkat den.
Eftersom glöggen tydligen blir bättre efter en längre tids lagring, vill jag här dela med mig av receptet så att du redan nu kan sätta en omgång glögg som sedan tappas upp och lagras ett år innan avsmakning. Prova gärna ett litet glas först så att du kan kontrollera om glöggen blir bättre efter lagring eller inte.
GÖTEBORGS-POSTENS DUNDERGLÖGG
Till några flaskor behövs
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 pkt bakjäst (färsk jäst, kub)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk skalad ingefära ca 5 cm
1 kanelstång
1-2 pkt russin (2 pkt=500gr)
2,5 kg socker
Blanda allt i en 10-litershink/kastrull, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert (eller sänk ned en sil i brygden och skopa upp glöggen från ytan). Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.
Med detta ber jag att få tacka för det här året och önska alla ett riktigt Gott Nytt År! Vi får se hur det går med bloggandet 2011. En stor del av min tillvaro går numer åt till att bl.a. skapa webbsidor och hjälpa företag att etablera sig på Facebook med allt vad det innebär av grafik, kodning, marknadsföring och annat – sajts.se på Facebook
Peter 😛