Materialval

vid bygge av altan och farstukvist

OBS!

Jag har nyligen flytta min webbsida till en ny plattform men har ännu inte hunnit lägga över allt material. / Peter

Inledningsvis måste jag fastslå, att jag prioriterar bra kvalité framför låga priser - jag tror att det lönar sig i längden. Sedan är det naturligtvis inte fel om man kan kombinera bra kvalité och bra priser. När jag handlar, uppskattar jag dessutom personlig service framför den något alienerade känsla jag ibland får på det "stora utländska varuhuset" där jag kan få leta upp till 20 minuter för att finna någon som kan hjälpa till.

När jag exempelvis valt trallskruv, så har jag inte gått till första bästa butik och köpt en hink med 2.000 skruv för 149,50. Nä, jag har Googlat på nätet efter andras åsikter, kollat produkttester och inte minst snackat med min lokala bygghandlare (där jag får personlig service och hjälp med att sortera bort de dåliga brädorna ;). Har initialt använt ett skruvfabrikat, som jag senare kom att bli besviken på - drog av ett par skruv när jag skulle skruva upp dom. Valde sedan ett annat fabrikat som jag blivit oerhört nöjd med.

Ovannämnda förfaringssätt är väl inte på något sätt unikt för mig men genom egna erfarenheter skaffar man sig som bekant favoriter när det gäller material till hemmabyggena. En väsentlig komponent är naturligtvis det impregnerade virket. Här har jag gått till min lokala handlare och köpt prima, NTR-stämplat virke (Nordiska Träskyddsrådet). Eventuella propellerbrädor har lämnats kvar på brädgården - helt i linje med min handlares sätt att hantera kunden.

Vad gäller NTR-märkt virke så har Sveriges provnings- och forskningsinstitut (SP) på Svenska Träskyddsinstitutets uppdrag testat tryckimpregnerat byggmaterial av trä som inte är NTR-märkt. Skillnaden mellan "fulvirke" och NTR-virke är oerhört stor. I många fall tränger impregneringen bara ett par millimeter in i träet, i stället för ända in till kärnan som det ska vara för att ge ett gott skydd.

Väsentliga material och dimensioner till min altan

Bärlina - Regel, impregnerat NTR - A - 45 x 195
Golvregel - Regel, impregnerat NTR - A - 45 x 145
Trallvirke - Impregnerat NTR - AB - 28 x 120
Stolpe - Impregnerat NTR - AB - 95 x 95
Stolplock - Galvad - 96 x 96
Staket/kryss - Impregnerat NTR - AB - 45 x 70
Överliggare - Impregnerat NTR - AB - 95 x 45
Byggtimmer - Impregnerat NTR - AB - 120 x 140
Spaljevirke - Impregnerat NTR - AB - 22 x 95
Gjutbetong - Grovbetong - 25 kg säck
Formrör (för plint) - Ø 200
Vinkeljärn - 90 x 90
Fransk skruv - Galvad - 10 x 40
Armeringsjärn - 12 mm

Sök på webbsidan

Bygga altan själv?

Byggbeskrivning

Många har frågat efter en komplett byggbeskrivning av altanbygget att ta med ut på byggplatsen.

Här kan du köpa den.

Bygga altan? Köp byggbeskrivningen här